tiistai 8. helmikuuta 2011

Siivouslöytöjä

Toimi aivan kuin sillä mitä teet olisi merkitystä.
Sillä on.
- William James-
.Tällä tietenkin on merkitystä. Keskimmäinen lapsenlapsi on eka kertaa luistimilla. Tässä isoveli ja mummi yrittävät pitää pientä pystyssä huonoin tuloksin. Mutta urheasti aikoi pikkumies lähteä toistekin yrittämään.
Itselläni on käynnissä varsinainen siivousurakka. Varsinaisia viikkosiivouksia minun ei tarvi tehdä, meillä kun on käynyt jo toistakymmentä vuotta ihana kotihengetär, joka siivoaa perinpohjaisesti huushollimme kerran pari kuukaudessa. Itse vähän välillä teen pintahipaisuja.
Yläkerran vieras-varasto-tietsikkahuoneessa olen "siivonnut" pois vuosien saatossa kertynyttä roinaa ja se on kutakuinkin jo järjestyksessä. Kirpparille menevää tavaraa on laakikossa samoin matonkuteet omassaan ja mies on vienyt ison jätesäkillisen käyttökelpoisia vaatteita eteenpäin uusille käyttäjille. Roskasäkkikin on saanut omansa.
Mutta kaikkea sitä vaan vielä löytyy kaapien uumenista ja nätisti nurkkaan kerätystä tavarakasasta.
Tämän pitsin olemassa oloa en edes muistanut. Tätä tehdään jollain pienellä vekottimella. En kyllä muista millaisella ja miten, mutta tämän olen joskus saanut aikaiseksi.

Lähikuvaa pitsistä.

Hellemekko vuodelta 2000. Sen verran aloitettu, että mekon kappaleet ovat nuppineuloilla kiinnitetty. Boleromainen jakku oli nätisti vielä pussissa olkatoppauksineen.


Tässä on sitten ommeltava takki!

Sen muistan, kun naapurin Sirkan kanssa näitä takin tekeleitä tilattiin. Ja aatella, Sirkka on ollut jo 15 vuotta tähtenä taivaalla, enkelinä Taivaan kodissa. En muista Sirkan takin kohtaloa, tuliko se hänellä tehtyä, mutta minun takkini kappaleet ovat edelleen nätisti paketissa! Voi,voi!!!


Enpäs edes muistanut, että kankaan ilmeisesti oikea puoli on ruudullinen. Se putkahti esiin, kun viikkailin kappaleita takaisin kasaan!
Mitähän tälle tekisi???


Tekstiiliteollisuus Oy:n 100% Kampavillaa löytyi pussillinen. Lanka on ihan samanlaista kuin Novitan Florica. Nämä olen joskus saanut sisareltani. Muistaakseni hän tai hänen ystävättärensä kutoi näistä kirjoneuleen. Minä sain sitten loput langat. Jotain kai aioin näistä tehdä, mutta... no, ehtiihän näistä vielä jotain saada aikaan.

Pari muutakin pussukkaa sekalaisia lankoja tuli esiin.


Kaksi lakanan pitsiä puolitoista metrisiä. Näiden virkkaamisesta on varmasti kulunut reippaasti yli 40 vuotta!

Lähikuvaa pitsistä.


Tyttärenkin tekeleitä löytyi yhdestä korista.
Kuka lienee Jason Connery? Kai joku lapsen ihailun kohteena ollut julkkis.


Tätä jättipyjamaa tehtiin tyttären kanssa hänen ollessa jo teini-ikäinen. Miksi lie jäänyt tämäkin kesken? Tämä taitaa päätyä matonkuteisiin.


Joulun alla aattelin käydä ostamassa uuden kuusenalusmaton, mutta en saanut aikaiseksi. No, mikäs sitten löytyikään. Jostain tilattu kirjailtava kuusenalusmatto lankoineen päivineen. Tässäpä on kirjailtava työ ennen ensi joulua. Joskus taitaa jäädä jotain ostamatta ihan tarkoituksella.


Samassa paketissa oli kirjailtavat jääkaappimagneetit.
Siis kirjailtavaa lisää.


Singerin MITTA-LIISAkin löytyi.

Ja pari joskus vuonna yks ja kaks aloitettua neuletta : valkoinen ja punainen. Punainen joutuu purkuun, oisinkohan aikonut siitä pienelle tyttärelleni puseroa tai jotain? Valkoinen taas saattaa ehkä joskus valmistuakin: puseron tekele itselleni.



Pakkasia täällä on pidellyt. Tänään olisi ollut hyvä hiihtokeli, viitisen astetta pakkasta, mutta enpä pieniltä kiireiltäni ehtinyt. Oman hiihtokaudenkin olen jo aloittanut. Kolmas päivä kuluvaa kuuta kävin ensimmäisen 11 km:n hiihtolenkin.
Huomenissa matkaan päiväjunalla Isolle Kirkolle tyttären luo. Mennessä piipahdan Hämeenlinnassa siskon luona, siellä olen varmaankin yhden yön.

Ensi viikolla takaisin kotiin.


17 kommenttia:

pirle kirjoitti...

Jotain vastaavaa löytyisi varmaan minunkin komeroista ja laatikoista. Paitsi tuota herkkää frivolité-pitsiä, jota napsutellaan sievin ranneliikkein pienellä frivolité-kävyllä. Suomeksi työ on muistaakseni käpyilty pitsi. Koristeeksi olet varmaan johonkin tarkoittanut. Taidokasta.

pirle kirjoitti...

Hei vielä, katsopa YouTubesta muutama video esim. Nobones Tatting Lesson 01 ja 02, siellä on monia muitakin, jotka ovat tehneet samaa pitsiä kuin sinä. Jospa löydät käpysi ja innostut uudelleen tuohon helppoon työtapaan!

Eila kirjoitti...

Heh, olipas kiva lukea noista löydöistä:)

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Hauskoja löytöjä!
Jääkaappimagneetit kuulosti kivalta, ja sä olet niin ahkera, että ensi jouluna on sitten uusi kuusenmatto jo käytössä, vai mitä! ;o)

Kardemumma kirjoitti...

Minunkin kannattaisi tehdä samanlainen siivous. Käpypitsiä meiltäkin löytyisi, ainakin aloitettuja kappaleita. Äitini sitä teki paljonkin ja kokeilin hänen kävyllään. Hyvä kun muistutit tuo käsityötavan olemassaolosta.

Matleena kirjoitti...

Oikeita aarteita tosiaan läysit!!! Ja ihan yllättäen! ;) Tulipa tuossa lukiessa mieleen, että onpa hyvä kun on kaksi "isoa" muuttoa tehty ja niiden yhteydessä tavaraa pantu kiertoon mikä minnekin. Vaikka vieläkin olisi aiheellista karsia varastoja.

Pirle sinulle tuon frivolite-pitsin nimen kertoikin. Minäkin sitä aikoinaan opettelin, mutta en kai mitään saanut valmiiksi. Käpy on tallessa ja 3v sitten sain kertausopetustakin, mutta jäi sitten muuton melskeeseen. Pitäisiköhän meidän ottaa haaste tuon oppimisesta. :O

Marjut kirjoitti...

Hauskoja löytöjä; kaikkea sitä nurkkiin kerääntykään:)

Mammutti kirjoitti...

Ihania löytöjä! Melkein kateeksi käy... Jollet muuta villakankaasta keksi, niin tyynyjä ja laukkuja voi tehdä, varsinkin jos kaapista löytyy kehystämätön kanavatyö...
Meillä pakkanen kiristyy ja tuuli yltyy eilisen lumimyräkän jälkeen, talvea todella täällä etelässäkin.

Heleena kirjoitti...

Ihania löytöjä olet tehnyt! Käpyilyä olen itsekin yrittänyt opetella tuloksetta. Samanlaisia keskenjääneitä ompeluksia löytyy omista varastoistani, into on vain lopahtanut! Kaunis luminen talvimaisema!

Päivikki kirjoitti...

Käpyilystä eli frivoliteetista on kyse. Se on sellaista kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa vaativa käsityö.

Ihania aarteita siulta löytyi!

Anonyymi kirjoitti...

Hauskoja löytöjä ! Tiedät varmaan sanonnan, että "aika tavaran kaupihtoo". Mistähän meikäläinen saisi puhtia vastaavaan nurkkien putsaukseen.

Auli kirjoitti...

Hauskaa! Ihan kuin minun kätköistäni!

Marleena kirjoitti...

Pirle:
No, niinpä on käpypitsiä, en kyllä muistanut sen nimeä! Kiitos tiedosta.
Olen nyt reissussa, mutta kunhan kotiudun käyn kyllä YouTuben sivuilla. Luulenpa, että tuohon pitsiin otan vielää tuntumaa.

Eila:
Kivaa oli löytäjälläkin, vaikka välillä tuskastuttikin ja välillä nauratti. Homma jatkuu kyllä vielä "käyttövaate" hyllyissä ja kaapeissa.

Pirjo-Riitta:
No, nuo ainakin teen ensi jouluksi!

Kardemumma:
Kiva, kun mun siivoilusta on jotain vinkkiä muillekin! ;-D

Matleena:
Kyllähän me tuota vielä jossain vaiheessa opetellaan! Terkkuja etelästä!

Marjut:
Niin kertyy, mutta kiva kun löytyy raivatessa ihan oikeestikin kivoja "löytöjä".

Mammutti:
Kiitos vinkistä! Ei löydy kehystämättömiä kanavatöitä, mutta kaksi on kehystettynä. Vinkki menee kyllä tarkkaan mietintään. :-D
Joo, tulin tänään Hämeenlinnasta Helsinkiin ja lunta täällä on paljon enempi kuin meillä kotona!

Heleena:
Onhan se lohdullista, että muuallakin on kaikenlaisia kätköjä kuin minullakin. Siivoillaan, kun viitsitään! ;-D

Päivikki:
Muistelen vain, että tuota käpypitsiä oli mukava tehdä. Kunhan saan sitä uudelleen kokeiltua, niin selvinnee, kuinka vaikeata se oikeasti on. Aikahan kultaa muistot, mutta vaikeus kyllä selviää kokeillessa. ;-D

Anonyymi:
Olen samaa mieltä, että aika tavaran kaupihtoo. Mun puhti tuli siitä, kun mies aloitti vessarempan, niin päätin tehdä minäkin jotain kauan aikomaani urakkaa. On muuten kannattanut! ;-D

Auli:
Mukavaa, kun muillakin on kätköjä!
Ei kun löytämään vain! ;-D

sirimi kirjoitti...

Hihii! Ihania löytöjä.
Kyllä minunkin kaapeista löytyy monenlaista tekelettä. Kiva että löytyy muiltakin.
Joulukuusen matto sinulla onkin sitten varmasti käytössä seuraavana jouluna. :)

Pirena kirjoitti...

Niin samanlaisiahan me ihmiset ollaan pohjimmiltaan, ainakin me jotka yritetään montaa asiaa tehdä. Aina sitä joku keskenkin jää. Mikäs tässä maailmassa valmiiksi tulisi? Mukava kun esittelit omia keskeneräisyyksiäsi.

Marleena kirjoitti...

Sirimi:
Joistakin "löydöistä" tuli ihan iloiseksi, joistakin: että voi,voi! Kivointa oli, että sai nurkkia siistiksi.
Luulen kyllä, että meillä on ens jouluna uusi kuusenalusmatto!

Pirena:
Ei tuu maailmasta valmista, ei! Mutta onko sen niin väliäkään. Keskeneräisyys niin tekemisissämme kuin itsessämmekin pitää meidät vain inhimillisinä ja toivottavasti yrittelevinäkin!

-Sini- kirjoitti...

Oi kuinka ihania pitsejä! :) Kaunis blogi muutenkin...